2010. január 5., kedd

Szilveszter - Part 1

Heló mindenkinek 2010-ben is!

Köszöntjük törzsolvasóinkat és azokat is, akik véletlenül tévedtek ide. Kérdés persze, hogy lehetséges-e direkt tévedni? Újévi fogadalmacskáink közé tartozik az is, hogy minden nap töprengünk az élet ilyen fontos rejtélyein. Jobb híján most én vagyok Sherlock, hiszen Dorka az igazi doktor. Vegyük például az évtizedeket: 10 évvel ezelőtt vesszőparipám volt, hogy a XXI. század, illetve a harmadik évezred nem 2000-ben, hanem 2001. január 1-jén kezdődik, ennek belátását az olvasóra bízzuk. Más a helyzet azonban az évtizedekkel, mégpedig az elnevezésük miatt. Az nem vitás, hogy 1990 az időszámításunk utáni 199. évtized utolsó éve volt, és nem a 200. évtized első éve, mégis nehéz lenne azt állítani, hogy nem vele kezdődtek a 90-es évek. Következésképpen a 2000. év egyszerre a XX. század utolsó éve és a 2000-es évek, vagy ahogy Angliában hívják: a Noughties* első éve volt. Érdekes.

Arról, hogy valóban minden napra jusson valami elgondolkodtató, egyik karácsonyi ajándékom, egy 2010-es bridzsnaptár gondoskodik. Napi egy leosztás emlékeztet arra, milyen csodás ünnepeken vagyunk túl. Kezdődött még december közepén anyuval, aki újabban kéthetente jár Londonban, hol filmbemutatón, hol családlátogatáson, és már jobban ismeri az eldugott karácsonyi vásárokat az Oxford Streeten, mint mi. Elmentünk a világ leghosszabb ideje játszott színdarabjára, Aghata Christie Egérfogójára, ami több mint 25.000 (!) előadásnál tart. A mókás az, hogy a rendezés épp olyan, mint 50 éve. Helyes darab, de nem vitás, hogy a fő műsorszám a Fulham-Manchester meccs volt. Sosem fogom elfelejteni, hogy tőlem alig pár méterre szaladgált Scholes, Owen, Rooney - és közük sem volt a meccshez! 3-0.

A szuper kiskarácsonyról már szóltunk, de azt hozzá akarom fűzni, hogy Karcsi és Márta 25-én továbbutazott Ausztráliába (nem volt egyszerű, mert Angliában Christmas Day tiszteletére nincs tömegközlekedés - egyáltalán), ahol állítólag jól érzik magukat, ha lesz kedvük, írnak beszámolót is, és különkiadjuk exklúzíve. Persze a Panni meg itt maradt. Annyira jól érezte magát, hogy először két napig kis se mozdult a lakásból, azután is csak óvatosan, egy-egy moziba, végül egy háromfős brigád jött Magyarországról, hogy hazaszállítsa.

Szóval eljött Vera, Gábor és Balu is, de előbb a filmekről. 1, Sherlock Homes - alapvetően rendben van, ám kétségtelenül sok az akció, ami a logikai brillír rovására megy. Guy Ritchie ügyes, de a film jobb lenne, ha jött volna Kisnulltáborba. 2, Avatar - fucking hell, egyszerűen lenyűgöző, mesés: másnap úgy ébredtem, hogy Pandorán vagyok. Ha valamilyen kritikát kéne megfogalmaznom: nem az a baj, hogy a storyt úgy kalibrálták, hogy 10 évesek is követni tudják, hanem az, hogy ez nem sikerült, és ezt 6 évesek is simán értik, és sokkal jobb lenne a film, ha lenne még legalább egy, esetleg valamivel összetettebb konfliktus. 3D kötelező, Imax ajánlott.

Mivel egyszerre nem szabad túl sokat írni, most vé

*E heti játékunk az angolokhoz kapcsolódik (aki teenager, az hány éves?): a decemberi Empire összeszedte a Noughties top 10 filmes karakterét, és velük jelentetett meg alternatív borítókat. Akinek van kedve, kommentelje meg, hogy szerinte melyik lenne a top tíz magyar filmes ikon (nem színész, karakter) az elmúlt évtizedből?

2 megjegyzés:

  1. ge :))))))
    Várom a 2. részt, addig gyorsan elugrom nászútra! Cuppantás!

    VálaszTörlés
  2. az elmúlt 10 évben nem volt magyar filmes ikon.

    VálaszTörlés